Tant divendres com dissabte es van fer actes previs amb el territori i el Medi Ambient com a fils conductors
La 4a edició de la Fira de la tardor de Castellví de Rosanes va omplir la plaça del poble de Castellví d’activitat durant el matí i, sobretot, el migdia del darrer diumenge de novembre. Malgrat un inici de jornada gris i plujós, les parades d’artesania, alimentació i productes de la terra, l’exhibició de forja, el taller familiar d’espelmes i la mostra fotogràfica, entre d’altres propostes, van prendre el seu lloc a la plaça i a mesura que avançava la jornada, també ho feien les ullades de sol, i castellvinencs i castellvinenques i gent vinguda de fora del municipi van anar omplint els carrers. Els dies previs a la Fira, es van fer també diferents activitats amb el territori i el Medi Ambient com a fils conductors.
La 4a Fira de la tardor va començar amb un esmorzar popular amb botifarrada just a les 10 del matí, que és quan els estands obrien la seva activitat. En paral·lel, i durant les quatre hores que va durar la fira, es va poder gaudir de dues generacions de la família Pujol de Ponts que van mostrar en directe com es treballa artesanalment la forja. A partir de les 11, el taller familiar de fabricació d’espelmes dinamitzat per l’Escola de l’Ànima va fer el ple, així com l’estand d’APECRO a partir de les 12, quan l’entitat que agrupa els propietaris agrícoles i forestals de Castellví va obsequiar tothom que s’hi va acostar amb un plançó d’olivera.
La recta final de la Fira de la tardor 2024 va començar amb la música del grup Papel Maché, que va oferir un repertori de melodies celtes i va acabar animant un bon grup de gent a ballar enmig de la plaça. Per cloure la jornada, i per gentilesa d’APECRO, entitat coorganitzadora de la fira amb l’Ajuntament, es va servir un tastet de civet de senglar.
Durant la mostra hi va haver també espai per a la solidaritat, ja que APECRO va fer un any més el sorteig d’una panera solidària en benefici de La Marató 3Cat, i enguany també es van rifar, en aquesta mateixa iniciativa solidària, un llimoner i un taronger. Víctor Valle i David Planas, fotògrafs locals, van sortejar en paral·lel una fotografia de les que es van poder veure en l’exposició ‘Night Click’ durant el matí de fira.
Al llarg de la jornada, es van poder conèixer els projectes finalistes de la 2a edició dels Pressupostos participatius, cinc iniciatives ciutadanes i d’entitats que es faran realitat durant el 2025: les bústies per a l’intercanvi de llibres; el condicionament i millora interior del Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina; l’adquisició de gandules per a la piscina i d’una gàbia per desar material; la instal·lació d’una caseta de fusta al bosc per a joc dels infants i, finalment, l’arranjament de la zona verda de la cruïlla de l’av. del Taió i el C. del Pi tallat.
Actes previs a l’entorn del Medi Ambient i el territori Les activitats prèvies a la Fira de la tardor van començar divendres a la tarda amb una xerrada sobre ‘Camins públics i particulars. Corriols i drets de pas’, a càrrec de Frederic Tormo, Agent Rural Osona-Lluçanès, i Jaume Torralba, Cap de l’Àrea regional de Barcelona dels Agents Rurals. A l’acte, on van assistir-hi una vintena de persones, va ser-hi també present Josep M. Mitjans, regidor de Medi Ambient, que va presentar els ponents, i també Sara Perarnau, cap dels Agents Rurals del Baix Llobregat.
Dissabte al matí va fer-se la jornada de neteja del bosc a l’entorn de Can Guilera, impulsada per la regidoria de Medi Ambient, i en la qual es van treure gairebé dos camions de brossa. L’activitat es va emmarcar en la Setmana Europea de Prevenció de Residus.