Un nombre important d’exemplars està afectat per la diplodia, un fong que ataca i mata els pins
El turó de Pep Amat, situat al cantó nord-est del barri de Can Sunyer i Valldaina, serà escenari a partir d’aquesta setmana d’un seguit de treballs forestals planificats per tècnics de la Diputació de Barcelona amb dos objectius importants. Primer, tallar i treure els nombrosos pins afectats per la diplodia, un fong que els ataca i els mata i que entra als arbres a través de les ferides. I segon, deixar l’entorn en una situació òptima quant a massa forestal que permeti una major seguretat per als veïns i veïnes en cas que es produís un incendi. Les intervencions modificaran visualment l’entorn, ja que la quantitat de pins morts a retirar per evitar que la malaltia es propagui és important.
A la primavera, quan es van iniciar els treballs a les franges, des de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes ja es va anunciar que a la tardor s’actuaria al turó de Pep Amat, per indicació de la Diputació de Barcelona. Els objectius dels treballs, segons l’informe elaborat pels tècnics provincials, són tallar els peus de pins afectats i dessecats per l’atac del fong que tinguin compromesa la seva viabilitat. Si els pins malalts es deixen, podria causar a més l’expansió de la malaltia a d’altres arbres situats al voltant. També es busca amb la intervenció reduir el combustible de la finca. L’estructura forestal de la zona canviarà de cara a què un possible incendi no propagui amb una intensitat que pogués dificultar l’acció dels bombers i posar en perill veïnat i béns.
Durant els treballs, es donarà prioritat al desenvolupament de roures i alzines per davant dels pins, als llocs on hi hagi competència entre espècies, i es busca afavorir amb això la biodiversitat. Igualment es reduirà l’excés de pins per hectàrea a les zones d’actuació, afavorint els exemplars que siguin més sans i robustos.
La durada prevista dels treballs és d’unes sis setmanes (subjecte a condicions meteorològiques), sota supervisió tècnica de la Diputació. El cost de l’actuació, finançada per l’Ajuntament, és de gairebé 41.000 euros, IVA inclòs.