El text va ser presentat i secundat per tots els grups municipals
Escolta la presentació i debat de la moció al ple (enllaç extern)
El ple de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes ha aprovat una moció en suport del model d’immersió lingüística de Catalunya. La moció va ser presentada al ple de forma conjunta per tots els grups municipals, que hi van donar suport unànime. El text rebutja “que es posi en perill la immersió lingüística a Catalunya” i acorda “continuar defensant el foment, la protecció i l’impuls de la llengua catalana al conjunt de la societat i, concretament, la preservació del català com a llengua vehicular del sistema educatiu de Catalunya, sense excloure el castellà”.
L’alcalde, Adrià Camino, va manifestar abans de la lectura de la moció que “considero que un tema com és el model d'immersió lingüística que tenim en aquest país va més enllà de temes ideològics, és un tema de consens. És un tema que genera amplis consensos. És un model que es pot demostrar que ha funcionat i ha funcionat durant molts anys, i crec que l'hem de defensar”.
L’encarregada de llegir el document al ple va ser la regidora Anna Gil, de Fem Poble-ERC, que va glossar tant la part expositiva de la moció com els acords que se sotmetien a votació del plenari en considerar que era necessari reflectir la totalitat de la moció a la sessió. En la part expositiva, entre d’altres, s’afirma que “la immersió lingüística és un model que té un amplíssim consens socials, polític i pedagògic i ha demostrar ser un model d’èxit. Ha estat una aposta pedagògica i no pas ideològica, producte d’una voluntat política, de treball de molts professionals de l’ensenyament, del compromís de les famílies i dels ajuntaments” i que “atacar la immersió lingüística és atacar la cohesió social i la igualtat d’oportunitats”.
Alhora, la moció fa esment a la providència del Tribunal Suprem, que no ha admès el recurs de cassació de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposava la utilització del castellà com a llengua vehicular en un 25% del currículum, i mostra “el desacord” amb l’esmentada providència “perquè respon a criteris basats en una llei derogada com era la LOMCE”.
Quant al funcionament de la immersió lingüística, la moció expressa que “les dades disponibles dels resultats obtinguts tant en l’adquisició de competències bàsiques com en els resultats de finals de cicle i en les proves d’accés a la universitat no posen en entredit la qualitat del sistema” i acorda “constatar que el model lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, construït els darrers 30 anys, ha estat una eina de cohesió i promoció social que ha aconseguit una escola no segregadora per motius de llengua ni d’origen, que ha cercat la igualtat d’oportunitats i coneixements de totes dues llengües [català i castellà] al conjunt de l’alumnat”.
En el debat sobre aquest punt va prendre també la paraula Vicky Castellanos Núñez, regidora de Polítiques Feministes i de Diversitat Sexual i de Gènere, que va assenyalar que la seva llengua materna és el castellà i va afirmar que “sempre dic que aquest model a qui més a afavorit i ha ajudat és a qui tenim com a llengua materna el castellà, i per descomptat volem que es conservi, que a més se li doni el valor que té i sobretot que no s’utilitzi com una moneda de canvi sinó que es treballi perquè el català no es perdi”.