La instal·lació de panells a la pista poliesportiva ha quedat deserta i s’ha tornat a obrir un procés de licitació
Accés a l'àudio del ple (enllaç extern)
La comunitat energètica de Castellví de Rosanes, un dels grans reptes que l’Ajuntament té sobre la taula de cara al present i futur del municipi quant a sostenibilitat i descarbonització, ja és més a prop de fer-se realitat. El ple municipal del passat divendres va donar el vistiplau a l’adjudicació del contracte d’instal·lació de plaques solars a la majoria d’edificis públics (lot 1), inclosos espais com la Casa de la Vila, l’escola i el Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina, entre d’altres. L’energia produïda a les plaques que s’instal·laran als edificis públics alimentarà aquests mateixos equipaments i l’excedent que no s’utilitzi s’obrirà en un futur a l’accés del veïnat, a través d’una convocatòria pública on les famílies en situació de pobresa energètica es preveu que tinguin accés de manera prioritària.
L’Ajuntament de Castellví de Rosanes va aconseguir a primers d’any una subvenció de 542.000 euros de la Diputació de Barcelona per posar en marxa la comunitat energètica, un suport obtingut gràcies al treball previ en el projecte executiu de la infraestructura que l’Ajuntament havia fet mesos abans. El lot 1 de plaques solars per a la comunitat energètica, ara adjudicat, inclou la instal·lació per a l’ajuntament, l’escola, el Centre Social, la nau de la brigada municipal, l’ajuntament vell i el Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina. El lot 2, únicament les plaques situades a la coberta de la pista poliesportiva.
Tots els grups municipals al ple van donar el seu suport unànime a l’adjudicació del lot 1, que s’ha fet per un import superior als 276.000 euros, IVA inclòs. L’empres adjudicatària ha estat Masters in solar energy services SL, que és qui ha obtingut major puntuació en la licitació. En la mateixa sessió també es va declarar deserta la primera licitació per posar plaques a la pista poliesportiva municipal (lot 2) i es va obrir una segona licitació per trobar una empresa que pugui fer aquesta instal·lació, per un import de gairebé 252.000 euros, IVA inclòs.
L’alcalde, Adrià Camino, va explicar al ple que el fet de dividir la licitació inicial en dos lots -1 i 2- va ser per separar les instal·lacions amb potència inferior a 100 kW nominals i superior a 100 kW nominals (la pista poliesportiva), ja que els seus procediments de legalització són diferents i requereixen d’una solvència tècnica diferent per part de les empreses. Per la resta d’aspectes, va afegir, les instal·lacions dels dos lots són força semblants. Al lot 1, es van haver de deixar diverses empreses fora de la licitació per no complir els requisits que es demanaven, segons que va explicar Camino, i en el cas del lot 2, cap empresa de les que van presentar oferta complien amb el projecte i/o la solvència tècnica fixats als plecs, i per això s’ha de tornar a licitar.
Tant el grup municipal de Junts per Castellví-CP com el grup de Fem Poble-ERC van donar el seu suport a l’adjudicació del lot 1 i a tornar a licitar el lot 2, i les seves portaveus, Vicky Castellanos Núñez i Anna Gil, respectivament, van preguntar pels terminis d’execució, pel procés i calendari seguit des del setembre de l’any passat, quan es va contractar el projecte, fins ara i pel termini màxim per realitzar les obres d’un i altre lot, d’acord amb la subvenció.
Camino, quant al termini per a les obres del lot 1, ja adjudicat, va explicar que els plecs marcaven un temps de 2 mesos i mig per fer l’obra, des del moment que se signi el replanteig, i que l’empresa que farà els treballs s’ha compromès a reduir en quatre setmanes aquest termini. Pel que fa als terminis de tot el procés, des del setembre del 2022, l’alcalde en va fer un breu resum i va explicar que l’execució dels treballs es pot fer també durant el 2024, de manera que haver de licitar ara de nou el lot 2 no suposa un inconvenient en el compliment del calendari marcat per la subvenció.
Un Castellví més sostenible La comunitat energètica de Castellví de Rosanes permetrà generar i subministrar energia elèctrica tant als equipaments públics com, amb els excedents, arribar a la ciutadania. A través d’una futura convocatòria pública, on les famílies en situació de pobresa energètica es preveu que tinguin accés de manera prioritària, diferents llars de Castellví de Rosanes es podran anar integrant a la comunitat energètica fins al màxim de capacitat de la instal·lació de generació.
El model escollit per Castellví de Rosanes és un en què les instal·lacions generadores d’electricitat, únicament de fonts renovables, estan situades a una distància propera. La instal·lació inicial generadora d’electricitat serà municipal, però en el futur es preveu que tant veïns i veïnes a títol particular com entitats, per exemple, puguin integrar-se a la comunitat energètica amb les seves instal·lacions pròpies per ampliar la quantitat d’energia verda disponible al municipi en el marc d’aquesta comunitat.