L’Ajuntament ja està treballant en aquest sentit perquè es pugui aplicar properament als del municipi
L’Ajuntament de Castellví de Rosanes s’ha reunit amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, per tractar temes relacionats amb gestió de l’aigua i la sequera i amb les diferents subvencions que Castellví ha demanat per poder reparar i fer més eficient la xarxa de subministrament. A la trobada, però, també es va posar de relleu un altre tema, i és que des de Castellví de Rosanes s’ha demanat a l’ACA que faci una reflexió global sobre la neteja sanitària que s’ha de fer obligatòriament a tots els dipòsits de Catalunya perquè els ajuntaments puguin aprofitar l’aigua del fons que es descarta cada cop que s’ha de netejar o bé se’n redueixi la quantitat perduda amb la revisió dels protocols associats. Castellví ja està treballant en el reaprofitament d’aquesta fracció d’aigua amb la companyia Agbar, concessionària del servei al municipi.
Arran de la neteja del dipòsit de Valldaina a primers de febrer, el govern municipal de Castellví va instar Agbar de forma urgent a trobar conjuntament com aprofitar aquesta aigua de desguàs i considerada no apta per a consum. Actualment s’està treballant per poder concretar pròximament una solució que es pugui aplicar quan toqui la següent neteja d’un dipòsit. A partir d’aquí, el municipi va iniciar una reflexió a més gran escala, ja que aquesta problemàtica no és exclusiva de Castellví de Rosanes, sinó de tots els municipis catalans, perquè els dipòsits s’han de netejar obligatòriament per complir les normes sanitàries. Aquesta necessitat de recuperar l’aigua del fons per a altres usos i/o reduir la que es perd és la que l’alcalde, Adrià Camino, i el regidor de Serveis municipals bàsics externalitzats, Joan Carles Almirall, van traslladar al director de l’ACA perquè aquest ens pugui fer una reflexió global a nivell de tot Catalunya.
Alcalde i regidor, acompanyats de l’enginyer municipal, van parlar amb el director de l’ACA també de qüestions relatives a com fer una major reducció de consums al municipi i a totes aquelles obres que Castellví té programades per fer més eficient la xarxa i que depenen de subvencions que s’han demanat a la Generalitat. El Pla director d’abastament de Castellví indicava el 2019 que calia fer inversions per valor d’uns 7 milions d’euros. Del 2018 fins ara, l’Ajuntament ha fet obres per import de gairebé dos milions, i caldran noves subvencions per seguir actuant. Ara mateix, Castellví té demanades subvencions per a quatre projectes, que encara no se sap si arribaran, per import conjunt de gairebé 1,2 milions d’euros.
En la reunió va comentar-se igualment importància que la ciutadania sigui plenament conscient de la situació crítica de les reserves d’aigua, que pot acabar comportant restriccions més dràstiques si no plou els pròxims mesos en abundància. En aquest sentit, tant des de l’ACA com des de l’Ajuntament es va estar d’acord a reforçar els missatges a l’entorn de la responsabilitat individual de la ciutadania d’estalviar a casa i als negocis.
Solucions per a les indústries Castellví de Rosanes és un dels pocs municipis catalans on el consum industrial es compta separadament del domèstic, perquè és un volum molt gran si es compara amb la poca població. Els responsables municipals també van parlar amb el director de l’ACA de com trobar solucions perquè els grans consumidors industrials que ho són per la pròpia naturalesa de la seva activitat, que no es pot fer sense aigua, puguin reduir encara més el seu consum i puguin aplicar mesures de reaprofitament de les aigües residuals de la pròpia indústria.