Castellví instal·la un petit aerogenerador al terrat de l’Ajuntament per fer una prova pilot

Dilluns, 11 de juliol de 2022

L’acció s’emmarca en un projecte per autoabastir les necessitats municipals i constituir una comunitat energètica

Un objecte desperta la curiositat, des de la setmana passada, al centre de Castellví de Rosanes: un petit aerogenerador que l’Ajuntament ha instal·lat al terrat de la Casa de la vila per fer una prova pilot per generar energia elèctrica amb aquest aparell i veure quin rendiment té. La iniciativa s’emmarca en el projecte municipal per autoabastir les necessitats públiques d’electricitat i constituir una comunitat energètica a Castellví de Rosanes.

El rendiment del petit molí de vent s’avaluarà diversos mesos per veure’n la producció en diferents èpoques de l’any segons les condicions climàtiques del municipi. La potència de l’aparell instal·lat és de 600W i es monitoritzarà a través de l’aerogenerador i d’un anemòmetre la corba de potència de producció vs. velocitat del vent. Més endavant es determinarà, en funció del preu de mercat i de la producció de l’aparell, si és viable econòmicament implementar aquesta tecnologia de petits aerogeneradors al municipi en un futur proper.

L’alcalde, Adrià Camino, afirma que “la generació d'energia i l'autoconsum sostenible són les tasques pendents dels municipis arreu del país” i Castellví de Rosanes vol posar fil a l’agulla. En aquest sentit, Camino explica que “estem treballant en un projecte que consta d'instal·lacions fotovoltaiques i mini eòliques a les cobertes dels edificis municipals i espais públics per cobrir l'autoconsum d'energia de tots els edificis municipals i de l’enllumenat públic”; però el projecte no s’aturaria aquí. “La idea principal del projecte és generar suficient energia per cobrir els consums elèctrics de tots els edificis municipals i enllumenat públic, així com poder subministrar energia als veïns perquè puguin cobrir el seu consum privat” amb un eventual excedent, afegeix l’alcalde, amb la vista posada en la creació d’una comunitat energètica local.

“És un projecte molt innovador i ambiciós que, esperem que comporti l'autosuficiència energètica sostenible a tot el municipi”, conclou Camino.

El cost de l’aerogenerador per a la prova pilot ha estat de gairebé 1.900 euros, IVA inclòs, més uns 1.100 euros més de despeses lligades a la seva instal·lació.

Darrera actualització: 11.07.2022 | 14:30