Prevenció de la processionària del pi

Dimarts, 25 de febrer de 2025

Cal evitar tocar-la i prevenir que gossos i gats s'hi acostin

L’eruga processionària del pi baixa dels arbres quan finalitzen els rigors del fred hivernal. 

Per què apareixen? 

Després de passar els mesos de fred en bosses als pins, les erugues baixen a terra per enterrar-se. Allà, formaran capolls per fer la metamorfosi i convertir-se, arribat l’estiu, en papallones nocturnes. És una espècie autòctona.

Accions municipals

El 2025, l’Ajuntament de Castellví té previst fer accions puntuals de control en àmbits amb presència d’infants -parcs públics i espais educatius- on es detecti aquest  insecte en arbres situats al recinte.

Consells en cas de trobar-ne

  • No toqueu les erugues (ni amb un pal).
  • No deixeu que els infants les toquin o s’hi acostin.
  • Eviteu que els gossos s’hi acostin. Si el vostre animal hi ha tingut contacte, dueu-lo a un centre veterinari sense demora, ja que els pèls de l’eruga poden produir-li lesions de diferent gravetat.

Cicle vital i mecanismes de defensa de l’eruga

La processionària del pi és fàcilment identificable per la presència de les típiques bosses blanques a les branques dels pins o bé per la presència de les erugues, que circulen sempre en filera –d’aquí el nom de processionària.
Les papallones d’aquesta espècie neixen a l’estiu i ponen els ous al capdamunt dels arbres. Les erugues, quan neixen, s’alimenten primer de les agulles dels pins i al final de l’hivern baixen a terra per buscar un indret on enterrar-se i construir el capoll per fer la crisalidació, que les convertirà en papallones. Són una espècie autòctona de papallona nocturna.
Si trobeu erugues de processionària, és important no tocar-les, ni amb el dit ni amb cap objecte, ja que el seu sistema de defensa és l’expulsió a l’aire dels pèls que recobreixen el seu cos, i que tenen un molest efecte urticant.
També cal tenir cura que les mascotes, especialment els gossos, no s’hi acostin ni les ensumin, ja que poden provocar-los irritacions al nas i a la boca. En cas que hi hagin entrat en contacte, dugueu-les sense demora a un centre veterinari.

Darrera actualització: 25.02.2025 | 15:00