Animals exòtics
Llegiu detingudament la informació. Els tràmits relacionats amb aquest tipus d'animals, en les condicions fixades per la normativa vigent, s'han de fer amb la Generalitat (trobareu l'enllaç en aquesta pàgina).
Els animals exòtics són aquells que no són autòctons i que, per tant, estan fora del seu hàbitat natural i potencial. A Espanya hi ha un catàleg d’espècies exòtiques prohibides perquè es consideren invasores, ja que amenacen la diversitat biològica.
Actualment no és possible autoritzar la tinença d’espècies animals perquè ha prescrit el període d’autoritzacions. Només és permesa la tinença d’aquests exemplars a les persones que els hagin declarat amb anterioritat i disposin d’autorització administrativa, així com en els casos d’investigació, salut o seguretat per a les persones, mitjançant autorització específica.
La tinença dels animals exòtics està regulada, cal informar-ne de la possessió a les autoritats competents abans de l’1 de gener de 2022, i cal marcar-los amb microxip per poder registrar-los i identificar-los.
Així mateix, els propietaris han d’informar immediatament de l’alliberament accidental d’aquests animals i no podran comercialitzar, reproduir ni cedir aquests exemplars.
Si te'n pots fer càrrec, el pots adreçar a un centre de fauna de la Generalitat, com el CRARC (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya) a Masquefa, el CRAM (Centre de Recuperació d’Animals Marins) al Prat de Llobregat o un santuari privat.
Porcs vietnamites, pitons reials, tortugues de la península i varans de la sabana
Aquestes quatre espècies abans eren considerades animals de companyia i des del març de 2019 s’han inclòs en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. Concretament es tracta de:
- porcs vietnamites (Sus scrofa)
- pitons reials (Python regius)
- tortugues de la península (Pseudemys peninsularis)
- varans de la sabana (Varanus exanthematicus)
Si heu adquirit animals d’aquestes espècies abans del 31 març de 2019, els podreu mantenir com a animals de companyia, sempre que compleixin una sèrie de requisits:
Informar-ne a la Generalitat mitjançant una declaració oficial abans de l’1 de gener de 2022.
Marcar-los amb microxip per poder registrar-los i identificar-los.
Només els porcs vietnamites:
Esterilitzar-los.
Vacunar-los contra la malaltia d’Aujeszky.
Comunicació de la seva identificació i registre al Registre general d’animals de companyia (ANICOM).
Si teniu més de dos porcs, cal fer un control serològic anual de malaltia d’Aujeszky (gE), brucel·losi porcina, pesta porcina africana (PPA) i pesta porcina clàssica (PPC).
Sol·liciteu al Col·legi Oficial de Veterinaris de cada demarcació els centres veterinaris disponibles per dur a terme la identificació, esterilització i vacunació d’aquests animals.
Tanmateix, podeu adreçar aquests animals a un centre de fauna de la Generalitat o un santuari privat, perquè se’n facin càrrec.
Qui pot sol·licitar-ho:
Persones propietàries de porcs vietnamites, pitons reials, tortugues de la península i varans de la sabana adquirits abans del 31 març de 2019.
Darrera actualització: 2.02.2021 | 14:28