Dos germans castellvinencs han ajudat diverses comunitats de veïns valencianes a treure amb bombes el fang d’edificis afectats per la DANA
Formen part d’un grup de sis persones voluntàries que durant tres caps de setmana van desplaçar-se a l’entorn de València
Moi i Dídac Canals són dos germans castellvinecs que han estat ajudant diferents comunitats de veïns valencianes a recuperar-se dels estralls de la DANA d’una manera singular: traient fang amb bombes especials que han fet possible retirar-lo molt més ràpid que si s’hagués fet manualment, permetent iniciar així abans la resta de tasques de recuperació. Els dos germans formen part d’un grup de sis persones voluntàries de diferents localitats de l’Estat que, durant tres caps de setmana alterns des que hi va haver el tràgic succés, han estat baixat a València per fer tasques d’ajuda a comunitats afectades per la DANA a Catarroja, Massanassa i Alfafar.
Moi Canals, electricista de professió, explica que la crida inicial per anar a ajudar les persones afectades per la DANA va arribar d’un amic “que va anar dels primers cap allà. Ell s’ha dedicat a fer projectes solidaris per Europa, sobretot adreçats a persones migrants, i de seguida ens va demanar que anéssim a ajudar si podíem, sobretot per treure fang i reparar instal·lacions”.
La primera acció que van fer els dos germans va ser a Catarroja, seguint una demanda de suport vehiculada a través del web ayudaterreta.com. D’allà van poder atendre algunes peticions relativament senzilles, i una de molt més complexa: reparar el baixant general d’un edifici que estava abocant matèria fecal a uns pis on residia una família amb un infant menor d’edat. Amb la participació d’uns dos-cents voluntaris i voluntàries, explica Canals, van poder retirar el fang a mà per poder arribar als baixants trencats i reparar-los. Aquesta acció es pot conèixer amb el vídeo que han penjat a la iniciativa de micromecenatge que tenen oberta a la plataforma gofoundme.com per finançar materials i despeses del desplaçament. La resta de voluntaris de l’equip amb què han anat baixant a València, afegeix Canals, aquell dia van ajudar a rehabilitar un antic forn de pa de la mateixa localitat per acollir provisionalment espais d’una escola de persones amb diversitat funcional que havia estat malmesa per la torrentada.
Canals explica que, en la situació que van veure a les diferents localitats, “la prioritat era retirar el fang” i que la idea de l’equip era fer la retirada de forma eficient i ràpida, amb bombes, i no a mà. Per aquest motiu, van aconseguir llogar diverses bombes especials d’extracció de fang i generadors trifàsics per fer-les funcionar. En caps de setmana posteriors al de Catarroja, amb aquest material llogat van poder retirar el fang que s’havia acumulat en dues comunitats de veïns de les localitats de Massanassa i Alfafar. En un cas, d’un grup de 19 cases unifamiliars (fotografia) i, en l’altre, d’un garatge de dues plantes de profunditat.
A partir d’ara la intenció, afegeix Canals, és poder tornar a baixar als municipis afectats passades les festes, per si poden seguir oferint la seva ajuda. I si la iniciativa de micromecenatge que tenen oberta acaba tenint èxit, poder cobrir totes les despeses generades i, en cas que hi hagi romanent, poder-lo canalitzar per altres vies per seguir ajudant les persones afectades per la DANA, assenyala Moi Canals.
La setmana passada van obrir un blog on expliquen el funcionament d’una bomba de fang i on mica en mica preveuen anar penjant més informació de la seva iniciativa. L’adreça del blog és tumblr.com/brigadadeacciondirecta