Es posa en marxa una campanya informativa sobre el cens dels animals domèstics i la tinença responsable
La iniciativa es fa porta a porta a través de l’agent cívica.
La regidoria de Medi Ambient ha posat en marxa coincidint amb l’inici de la temporada estival una campanya informativa sobre el cens d’animals domèstics (gossos, gats, fures) i la tinença responsable. L’agent cívica és l’encarregada del desplegament d’aquesta campanya informativa, que es fa porta a porta per atendre de forma personalitzada totes les llars i oferir-los la informació adaptada a la seva situació.
Entre les darreres setmanes de juny i les primeres de juliol, s’està efectuant el treball de camp de l’agent cívica. Les famílies són informades sobre la inscripció obligatòria dels animals al cens municipal de gossos, gats i fures, i en cas que no l’hagin fet, se’ls facilita el formulari necessari perquè puguin completar-lo i entregar-lo a l’Ajuntament, sigui presencialment o adjunt a una instància electrònica.
En el marc de la campanya, també es fa un recordatori d’aquelles normes de civisme i convivència que els propietaris d’animals, i molt especialment els de gossos, han de tenir presents quan surtin a la via pública. També, i coincidint amb l’estiu, es recorda que cal evitar que els animals facin sorolls insistents que puguin destorbar el veïnat, especialment en horari nocturn.
El xip és com el DNI, i el cens, com el padró
Una de les confusions habituals de moltes persones propietàries és la que hi ha entre el xip de l’animal i el cens del mateix. El xip, que el posa la clínica veterinària, seria l’equivalent al DNI de l’animal, per fer una analogia amb la documentació del seu propietari/ària. El cens, per la seva banda, seria l’equivalent al padró: deixar constància a l’Ajuntament que l’animal resideix al municipi.
Ambdós tràmits són igual d’importants, sobretot en cas de pèrdua de l’animal, ja que serviran en primera instància per poder-lo retornar més ràpidament a casa.
A la via pública, extremem la higiene
A l’hora de passejar amb el gos pel carrer, cal seguir les normes d’higiene i convivència fixades per l’ordenança municipal. Així, els gossos han d’anar lligats quan siguin fora de casa i, en cas que la seva raça es consideri potencialment perillosa, dur morrió.
Cal recollir les deposicions dels animals amb una bossa de plàstic, sigui fetes en carrers, zones verdes o camins, i llençar-les posteriorment al contenidor gris. D’un temps ençà, s’estan trobant molts excrements sense recollir en zones verdes. Es demana, en aquest sentit, civisme i que tots els propietaris i propietàries recullin els excrements, siguin on siguin.
En el cas dels orins, cal dissoldre’ls amb aigua i evitar que els gossos pixin en mobiliari urbà, vehicles o façanes, perquè es fan malbé.
Finalment, es recorda que no es pot entrar amb gossos en parcs infantils ni zones de jocs per a nens i nenes.