Eficiència energètica contra el canvi climà tic
Eficiència energètica contra el canvi climàtic: una opció de Castellví de Rosanes
D’un temps ençà, els mitjans de comunicació parlen del canvi climàtic i ens prevenen de les conseqüències que comportarà. Però, sabem realment en què consisteix el canvi climàtic i com ens afectarà? I sobretot, podem fer alguna cosa per prevenir-lo?
El protagonista: el diòxid de carboni (CO2)
L’atmosfera terrestre està constituïda per una barreja de gasos. Des del 1950, els científics observen que la concentració d’un d’aquests compostos, el diòxid de carboni (CO2), augmenta any rere any de forma lenta però invariable.
Les conseqüències de l’increment de CO2 a l’atmosfera són importants. El diòxid de carboni actua com una “trampa de calor”. És transparent a la radiació solar que escalfa la Terra, però, en canvi, impedeix que la calor que desprèn la superfície terrestre torni a l’espai exterior. Funciona de manera semblant a un hivernacle. Per això, el CO2 i altres compostos que tenen propietats similars reben el nom de gasos d’efecte hivernacle (GEH).
El canvi climàtic i els seus efectes
De fet, la Terra té un efecte hivernacle natura, a causa de la concentració atmosfèrica natural de CO2, sense el qual el planeta seria molt més fred. Però l’augment en la concentració de CO2 reforça l’efecte hivernacle i provoca un escalfament del conjunt del planeta. Aquest escalfament està directament relacionat amb el canvi climàtic.
Els experts pronostiquen que els efectes del canvi climàtic poden ser diversos: des de la desertificació de certes regions o l’alteració de la dinàmica de pluges i sequeres, fins a la pèrdua de biodiversitat, la difusió de malalties tropicals o la fusió dels gels i la consegüent elevació del nivell dels oceans.
D’on surt tant de CO2?
L’increment de CO2 atmosfèric és producte, sobretot, de l’activitat humana. Els combustibles fòssils -petroli, carbó, gas natura- són les restes transformades d’animals i plantes que van viure fa milions d’anys, en la composició dels quals intervenia de forma majoritària el carboni. Quan aquests combustibles es cremen, s’alliberen a l’atmosfera grans quantitats de diòxid de carboni.
Des de l’inici de la revolució industrial, a mitjan segle XIX, s’han cremat quantitats enormes de carbó i petroli, que han abocat grans volums de CO2 a l’atmosfera. Els processos que alliberen més diòxid de carboni són la generació elèctrica que utilitza combustibles fòssils, els sistemes de transport, com ara els automòbils i els avions, i determinats processos industrials.
Però, aleshores, hi ha solucions?
Així, doncs, la clau del problema rau en el consum d’energia. Cada vegada que posem en marxa el cotxe o fem un vol en avió, cada cop que accionem l’interruptor del televisor o encenem el llum cada dia que un camió ha de moure les escombraries, que un hospital fa una operació quirúrgica o que la indústria fabrica un telèfon mòbil o una ampolla de plàstic… es consumeix energia i s’allibera CO2 a l’atmosfera.
Però, aleshores, hi ha alguna solució?
El problema esdevé oportunitat
El canvi climàtic és una amenaça per a tots. Però també és una gran oportunitat per solucionar els problemes del nostre medi ambient. I és que un ús més eficient de l’energia redueix les emissions de gasos d’efecte hivernacle i, per tant, l’impacte del canvi climàtic.
Però, a més, també ajuda a disminuir la contaminació atmosfèrica, a estalviar aigua, a gestionar millor els residus, a tenir unes ciutats més tranquil·les i, sovint, a estalviar diners.
I què comporta fer un ús més “eficient” de l’energia? Doncs, d’entrada, NO necessàriament renunciar al benestar ni a cap dels beneficis de la societat moderna i civilitzada. Però SÍ, consumir menys energia i fer-la servir d’una manera més útil per obtenir els mateixos serveis.
Les ciutats d’Europa, contra el canvi climàtic
El nostre Ajuntament, juntament amb molts d’altres d’arreu d’Europa, ha signat un acord per reduir el consum energètic dels municipis. És el pacte d’alcaldes i alcaldesses de la Unió Europea per un ús eficient de l’enrgia contra el canvi climàtic. Els nostres ajuntaments treballen per oferir serveis als ciutadans i les ciutadanes. I tots aquests serveis consumeixen energia: la il•luminació dels carrers, els camions d’escombraries, la neteja viària, les escoles, les instal•lacions esportives, els casals d’avis, les oficines municipals, la cura dels parcs i jardins, els semàfors, etc.
El Pacte d’alcaldes i alcaldesses ha implicat la redacció d’un Pla d’acció per l’energia sostenible (PAES). El PAES inclou l’inventari d’emissions de CO2 de la població i l’apliació d’un pla de mesures per augmentar l’eficiència energètica del conjunt del municipi. D’aquesta manera, Castellví es compromet a disminuir en més d’un 20% les emissions de CO2 amb vista a l’any 2020 i assumeix com a propis els compromisos mundials de lluita contra el canvi climàtic.
Hàbits, qualitat de vida i clima
Petites modificacions en els nostres hàbits quotidians ens ajuden a combatre el canvi climàtic sense perdre qualitat de vida. La tria d’un electrodomèstic eficient, de classe energètica A, estalvia energia, però també aigua i diners. I si en comptes de les bombetes tradicionals en fem servir de baix consum, aconseguirem la mateixa llum amb unes emissions més baixes de CO2 i abaixarem la factura de la companyia elèctrica.
De la mateixa manera, l’ús del cotxe comporta la crema de combustibles fòssils i l’emissió de CO2, a més d’embussos, contaminació de l’aire i soroll ambiental. Per això, és recomanable substituir-lo per altres formes de mobilitat, com ara el transport públic o la bicicleta, sovint més còmodes i saludables. I, de passada, fem més agradable la vida a la ciutat.